2η Ομιλία Θ. Καράογλου στη Βουλή στα πλαίσια του Ν/Σ «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας κ

2η Ομιλία Θ. Καράογλου στη Βουλή στα πλαίσια του Ν/Σ «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας κ

1η τοποθέτηση στην συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου 2011

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Δεν αντέχω τον πειρασμό να μην αναφερθώ, για πολύ λίγο χρονικό διάστημα σε αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένως ο συνάδελφος, ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Λιντζέρης. Είπε ότι μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουμε πιάσει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,7 δις ευρώ.

Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά, δηλαδή; Ότι πρέπει να πουλήσουμε και την ψυχή μας, αν χρειαστεί για να πιάσουμε το στόχο του 1,7 δις ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου; Ας φροντίζατε να μην πουλούσατε τον ΟΤΕ με τη μετοχή στα 7,5 ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια, πουλήθηκε η μετοχή στα 27,5 ευρώ και λέγατε ότι είναι σκάνδαλο και ότι θα στήσετε Ειδικό Δικαστήριο. Σήμερα πουλήσατε τις μετοχές του ΟΤΕ με 7,5 ευρώ τη μετοχή. Ή μήπως σκοπεύετε να ξεπουλήσετε τους πάντες και τα πάντα, για να πιάσετε τον περίφημο στόχο;

Εδώ κοντά στη γειτονιά μας υπάρχει ένα πολύ ωραίο οικόπεδο. Δείτε το και αυτό εδώ πέρα, Ιερός Βράχος είναι, ο Παρθενώνας είναι επάνω. Δείτε το μήπως αν το πουλήσετε και αυτό, πιάσετε το στόχο. Είναι πρωτοφανή αυτά τα οποία ακούγονται.

Σήμερα ολοκληρώνεται μετά από δύο μέρες έντονης και κουραστικής διαδικασίας η συζήτηση επί της αρχής για το πολυνομοσχέδιο. Είπαμε από την αρχή ότι είναι πολυνομοσχέδιο –και αυτό δεν το είπαμε μόνο εμείς, το είπαν και οι συνάδελφοι όλων των πτερύγων- με την έννοια ότι είναι μία συγγραφή διαφορετικών νομοθετημάτων, που το κάθε ένα από αυτά θα μπορούσε να έρθει ως αυτοτελές νομοσχέδιο. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε κάλλιστα ένα νομοσχέδιο για τα τουριστικά καταλύματα και γενικότερα για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, που είναι πάρα πολύ σημαντική και να γίνει μία εκτενέστερη, μία αναλυτικότερη συζήτηση. Θα μπορούσε να έρθει ένα άλλο νομοσχέδιο για τα φορολογικά. Θα μπορούσε να γίνει ένα άλλο νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά, για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών που ήρθε ως τροπολογία και η τροπολογία είναι 210 σελίδες και είναι μεγαλύτερη από το κυρίως νομοσχέδιο!

Θα μπορούσε να έλθει ένα άλλο νομοσχέδιο που να αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή ένα άλλο νομοσχέδιο πλήρες και αυτοτελές για τα τυχερά παίγνια που να έχει σχέση και με αυτό το οποίο στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο τελικά δεν είναι αυτό που συζητούμε σήμερα.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση συνεχίζει, πρώτον, να περιφρονεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί, δηλαδή να φέρνει δεκάδες προσθήκες, αλλαγές, τροποποιήσεις, οι οποίες πάρα πολλές φορές και την ίδια τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και, δεύτερον, να λειτουργεί εκβιαστικά. Όπως βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του ελληνικού λαού, βάζει το μαχαίρι και στο λαιμό των Ελλήνων Βουλευτών ή, θα έλεγα, καλύτερα –όπως λέει ο Πρωθυπουργός- βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο, μια που σε αυτό ειδικεύεται.

Η Βουλή, λοιπόν, νομοθετεί γρήγορα, νομοθετεί πρόχειρα, νομοθετεί αποσπασματικά, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, εν κρυπτώ και μάλιστα ντάλα καλοκαίρι, στην καρδιά του καλοκαιριού, ερήμην της ελληνικής κοινωνίας.

Σαν Νέα Δημοκρατία είχαμε τη δυνατότητα τόσο εγώ όσο και πολλοί συνάδελφοι που πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου να αναφερθούμε στην προφανή αντισυνταγματικότητα, η οποία είναι ξεκάθαρη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα –άρθρο 73 παράγραφος 2- να έρχονται συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις σε άσχετο νομοσχέδιο, όπως γίνεται σήμερα.

Είχαμε τη δυνατότητα να καταγγείλουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το όγδοο Κεφάλαιο, μέρος Δ’ –αυτό δηλαδή που αναφέρεται στη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων- είναι εξ ολοκλήρου αντισυμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα φάμε πολύ μεγάλο πρόστιμο και θα έχετε αποκλειστική την ευθύνη για το πρόστιμο αυτό.

Προσπαθείτε να θεραπεύσετε ένα πρόβλημα το ότι δηλαδή εδώ και δυο χρόνια πληρώνουμε ημερησίως 31.536 ευρώ πρόστιμο. Όμως, δεν έχετε κάνει τίποτα εδώ και δυο χρόνια για να το αντιμετωπίσετε. Προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που αγνοεί παντελώς, πρώτον, τη δημόσια διαβούλευση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 8 Αυγούστου, δεύτερον, την εμπεριστατωμένη άποψη με τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο νόμου που στείλατε το Μάρτιο του 2011, το οποίο –τρίτον- δεν έχει καμμία σχέση με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.

Άρα, αύριο οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας θα ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των τυχερών παιγνίων είναι εκδήλως αντιευρωπαϊκό –αναφέρομαι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κοινοτικούς κανονισμούς- και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα έχουμε και ένα νέο μεγάλο εφάπαξ πρόστιμο και νέο μεγάλο ημερήσιο πρόστιμο, πολύ μεγαλύτερο των 31.536 ευρώ που θεωρητικά σήμερα πάμε να γλιτώσουμε.

Ακόμη, με αυτό το πολυνομοσχέδιο κάνετε όλη τη χώρα ένα απέραντο καζίνο και θέλετε να το περάσετε έτσι στα «ψιλά». Δίνετε 35.000 μηχανήματα βιντεολόττο, καζινομηχανές στον ΟΠΑΠ, διαδικασία η οποία προφανώς είναι σίγουρα αντικοινοτική και η οποία εγείρει πολλά ερωτήματα.

Δεν μιλάω –γιατί δεν μου αρέσει να χρησιμοποιήσω πολύ βαρείς όρους- για σκάνδαλο ή για οτιδήποτε άλλο, αλλά λέω το εξής απλό: Ο ΟΠΑΠ με την παραχώρηση αυτών  των 35.000 βιντεολόττο αποκτά μια υπεραξία. Όμως, ο ΟΠΑΠ κατά 34% είναι δημόσιος και κατά 66% είναι ιδιωτικός και μάλιστα μέσα στο 66% υπάρχουν δυο μεγαλομέτοχοι που έχουν από 20% ο καθένας. Αυτούς, λοιπόν, πριμοδοτείτε; Είναι ερωτήματα, τα οποία θέλουν απάντηση.

 Βεβαίως, πρέπει να καταγγείλουμε –και το καταγγείλαμε επανειλημμένως, το έκαναν πάρα πολλοί συνάδελφοι- το ότι έρχεται για μια ακόμη φορά μια νέα περαίωση. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δηλώνετε στον ελληνικό λαό ότι σηκώνετε ψηλά τα χέρια, ότι η φοροδιαφυγή νίκησε και κλείνετε πονηρά το μάτι στους φοροφυγάδες, στους Έλληνες μπαταχτσήδες και τους λέτε «κάντε ό,τι θέλετε, μην στεναχωριέστε, εμείς εδώ είμαστε, μετά από ένα-δυο χρόνια θα φέρουμε πάλι περαίωση και θα μπείτε και εσείς εκεί». Έλεος! Κάποτε αυτά πρέπει να σταματήσουν!

Με το νομοσχέδιο αυτό είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε μάρτυρες στην εξέλιξη ενός σχεδίου που οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε αδιέξοδο την ελληνική οικογένεια και την οικονομία μας. Ενώ η Κυβέρνηση μιλά για αξιοπιστία, για εξυγίανση, για επενδύσεις και άλλα ωραία ευχολόγια, αδυνατεί να καταλάβει ότι καμμία επένδυση δεν μπορεί να γίνει, όταν σε μια οικονομία αλλάζουμε κάθε μήνα το φορολογικό της –και, δόξα τω Θεώ, πρόσφατα είχαμε τη δωδέκατη φορολογική νομοθεσία μέσα στους είκοσι δύο μήνες κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ!- και βέβαια σε μια κοινωνία που είναι στα όρια της αποσύνθεσης και της κοινωνικής αναταραχής.

Οι επενδύσεις κάθε είδους θέλουν πρωτίστως ένα ασφαλές κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό περιβάλλον, κάτι που βεβαίως το νομοσχέδιο δεν προσφέρει κατ’ ελάχιστον σε αυτό.

Το νομοσχέδιο γενικώς είναι διάτρητο συνταγματικά και νομικά. Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, ένα νομοσχέδιο πασπαρτού και γι’ αυτό, όπως τόνισα και στην πρωτομιλία μου, το καταψηφίζουμε επί της αρχής.

Ευχαριστώ.


          2η τοποθέτηση στην συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου 2011

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Προκαταβολικά να πω ότι στα πλαίσια του λίγου χρόνου που έχω σήμερα θα αναφερθώ μόνο στην ανάλυση των άρθρων και αύριο, στη δευτερολογία που θα έχω επί των άρθρων, θα αναφερθώ αναλυτικά στις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε η Κυβέρνηση.

Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στο σχέδιο νόμου, όπως τελικά διαμορφώθηκε με τις δεκάδες προσθήκες, αναδιατυπώσεις, αλλαγές, πολλές από τις οποίες άλλαξαν στην κυριολεξία τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, θέλω να πω ότι το νομοσχέδιο αποτελείται από τέσσερα μέρη με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο ακόμη και εντός ενός συγκεκριμένου μέρους.

Στο πρώτο μέρος έχουμε κυρίως συνταξιοδοτικά θέματα.

Στο δεύτερο μέρος αντιμετωπίζονται θέματα σχετικά με την τουριστική βιομηχανία και ειδικότερα, για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα στο τρίτο κεφάλαιο και την προώθηση τουριστικών επενδύσεων στο τέταρτο κεφάλαιο.

Στο τρίτο μέρος περιλαμβάνονται φορολογικά θέματα και επέρχεται νέα περαίωση για μεγάλες επιχειρήσεις, για όσους δεν συμμετείχαν στην περσινή περαίωση και για ιδιοκτήτες σκαφών που τα δήλωναν ως επαγγελματικά και φοροαπέφευγαν επιμελώς. Ακόμη, περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικές με τη λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων από το δημόσιο.

Τέλος, στο τέταρτο μέρος γίνεται μία προσπάθεια ρύθμισης της αγοράς των παιγνίων τόσο των τυχερών όσο και των ψυχαγωγικών, αλλά και του διαδικτυακού στοιχήματος.

Μπαίνοντας στο πρώτο μέρος, βλέπουμε ότι περιλαμβάνονται δύο κεφάλαια με καθαρά συνταξιοδοτικά θέματα και θέματα αναδιοργάνωσης των συνταξιοδοτικών υπηρεσιών. Εμείς, όπως ξεκαθαρίσαμε, λόγω του ότι θεωρούμε ότι τα δύο συγκεκριμένα κεφάλαια του πρώτου μέρους, τα άρθρα 1 έως 7, είναι πρόδηλα αντισυνταγματικά, πέραν των άλλων και γιατί υπάρχει ένα σοβαρότατο θέμα με την εξαπάτηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο αναπτύξαμε κατά την πρωτολογία μας, ξεκαθαρίζουμε ότι καταψηφίζουμε αυτά τα δύο κεφάλαια, δηλαδή τα άρθρα 1 έως 7.

Όμως, θέλω να σταθώ σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία. Αφορά ένα δίκαιο αίτημα, κατά την άποψή μου, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Καταθέτω για λόγους οικονομίας στα Πρακτικά το σχετικό έγγραφο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Καράογλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το άρθρο 2, παράγραφος 2, εδάφιο δ΄. Με τη διάταξη αυτή, η Κυβέρνηση επαναφέρει ένα πρόβλημα, που η ίδια πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχε λύσει. Συγκεκριμένα, επαναφέρει μία ρύθμιση για τους ένστολους μηχανικούς ή γιατρούς ασφαλισμένους μετά το 1993, που ενώ μισθολογικά ανήκουν στο στρατιωτικό μισθολόγιο, ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο ΤΣΑΥ. Αυτό δημιουργούσε αδικίες και ανισότητες για τους μηχανικούς ή για τους γιατρούς των Σωμάτων Ασφαλείας. Η σημερινή Κυβέρνηση, ενώ το έλυσε αρχικά με το ν. 3865/2010 και το άρθρο 21, σήμερα έρχεται και αδικαιολόγητα καταργεί δική της ρύθμιση.

Υπάρχουν σχετικά αιτήματα των ενστόλων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να αντιμετωπισθεί, με μια αναδιατύπωση της παραγράφου 2, εδάφιο δ’, για να έχουν εφαρμογή τα αναγραφόμενα, όχι για τα άτομα που έχουν καταταγεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού, αλλά για άτομα που έχουν καταταγεί μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Και λύνεται κάλλιστα ένα πρόβλημα.

Στο μέρος θ’ έχουμε δύο κεφάλαια, το τρίτο και το τέταρτο κεφάλαιο που αφορούν τα ζητήματα της πρόθεσης των τουριστικών επενδύσεων, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και άλλες διατάξεις τουριστικής νομοθεσίας. Όπως τοποθετηθήκαμε, γιατί θεωρούμε ότι τα δύο αυτά κεφάλαια και τα άρθρα 8 έως 14 κινούνται σε θετική κατεύθυνση, εμείς θα τα ψηφίσουμε.

Όμως, στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναδείξουμε το νεοπορτουνισμό, τον καιροσκοπισμό, τη διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ, που πριν από λίγα χρόνια με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άλλα έλεγε για τα συγκεκριμένα ζητήματα, για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, για τον τουρισμό και για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Και βέβαια, άλλα λέει σήμερα και έρχεται και νομοθετεί αυτά τα οποία πριν από λίγα χρόνια κατηγορούσε.

Για του λόγου το αληθές αναφέρομαι σε μία κοινή δήλωση του Σπύρου Κουβέλη, της κας Γκερέκου, του κ. Μανιάτη, σχετικά με τις δηλώσεις Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ του κ. Σουφλιά, για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό –η δήλωση έχει γίνει στις 29-4-2009- που λέει: «Πάντες πλην Λακεδαιμονίων, όλη η Ελλάδα πλην του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αντιδρά στη θεσμοθέτηση του εκτρωματικού κειμένου με το ψευδεπίγραφο τίτλο «Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό»». Και συνεχίζει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα αποσύρει το συγκεκριμένο κείμενο που είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Αυτά έλεγαν οι συνάδελφοι που ανέφερα στις 29-4-2009.

Επίσης, στις 2-2-2009 τριάντα τέσσερις Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –μεταξύ των οποίων και εσείς κύριε Υπουργέ, σας το θυμίζω- έστειλαν μία επιστολή με την οποία ζητούν την ακρόαση των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Και μεταξύ άλλων στην επιστολή τους αναφέρουν: Η βασική επιλογή του κειμένου είναι η δημιουργία σύνθετων τουριστικών υποδομών με τη μορφή παραθεριστικών κατοικιών, τη στιγμή που δεν είναι καθόλου προφανείς οι επιπτώσεις οικονομικής κρίσης σε όλες τις χώρες προέλευσης τουριστών και κατά συνέπεια είναι άγνωστες οι συνέπειες της δυνατότητάς τους να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα.

Όπως καταλαβαίνετε, η διγλωσσία στο μεγαλείο της. Σήμερα, λοιπόν, αυτά τα οποία κατήγγειλαν χθες –δηλαδή, τον ειδικό χωροταξικό νόμο για τον τουρισμό του κ. Σουφλιά και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, έρχονται και τα κάνουν πράξη. Μάλιστα αυτά προβλέπονταν συγκεκριμένα στο άρθρο 10 του ειδικού χωροταξικού, όπου αναφερόταν –άρθρο 10, παράγραφος γ’- ότι απαιτείται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του άρθρου 9 του παρόντος ειδικού πλαισίου, εισαγωγή στη νομοθεσία νέου τύπου τουριστικής εγκατάστασης που θα προβλέπει συνδυασμένη ανάπτυξη ξενοδοχείων διαφόρων λειτουργικών μορφών, υπηρεσιών αναψυχής και άθλησης, εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής ως διακεκριμένα τμήματα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και προαιρετικά κατοικιών προς πώληση, στις οποίες θα προβλέπεται η δυνατότητα παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Αυτά, δηλαδή, τα οποία έλεγε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο του Γιώργου του Σουφλιά, πριν από δύο χρόνια, τα οποία τα καταγγείλατε ότι θα είναι καταστροφή της χώρας, σήμερα έρχεστε και τα νομοθετείτε. Η διγλωσσία στο έπακρον.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Μα, εμείς αναφερόμαστε στο νομοσχέδιο σε τουριστικές κατοικίες, όχι παραθεριστικές. Δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα σας τα δώσω όλα να τα μελετήσετε μετά, για να δείτε ότι η διγλωσσία πρέπει να έχει τα όριά της.

Έρχομαι στο μέρος γ’, στο πέμπτο κεφάλαιο, στο άρθρο 15. Χαιρόμαστε που μας άκουσε η Κυβέρνηση και απέσυρε ολοσχερώς το άρθρο 15 που αφορούσε τις αλλαγές στο καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος και που θα έρθει συνολικά ένα νομοσχέδιο, για να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα, σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Σε σχέση με το άρθρο 15, όπως έχει διατυπωθεί και αφορά διαδικαστικά θέματα λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν είμαστε αντίθετοι.

Στο άρθρο 16 που αναφέρεται σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις πολιτικές αποδοχών στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, είμαστε σύμφωνοι. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαφάνεια στις απολαβές στελεχών, γιατί έχει αποδειχθεί ότι ένας από τους λόγους που υπήρξε η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν σαφέστατα και οι υψηλές αμοιβές και τα μπόνους που δίνονταν σε αυτά τα στελέχη των τραπεζών, τα οποία γι’ αυτό το λόγο, για να παίρνουν υψηλές αμοιβές και υψηλά μπόνους, προχώρησαν σε υπερβολικά μεγάλους κινδύνους και καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε.

Στο άρθρο 17, το οποίο θα ψηφίσουμε, αντιμετωπίζονται ζητήματα σχετικά με την περίπτωση των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, δίνεται η δυνατότητα του εγγυητικού ταμείου να δανείζεται ομόλογα απευθείας από το ελληνικό δημόσιο, μη εμπλοκή των τυχών αναδόχων ασφαλιστικών εταιρειών σε δικαστικές διαμάχες με τους ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών ή άλλων εναγόντων και τίθεται ως ορόσημο το έτος 2024 για την οριστική λήξη του ζητήματος με την καταβολή του 70% των υποχρεώσεων μέσω του Εγγυητικού Ταμείου. Το μείζον ωστόσο ζήτημα παραμένει, να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία για να μεταβιβαστεί το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Εφόσον δεν βρεθεί τότε πρέπει αυτόματα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων από το Εγγυητικό Ταμείο έτσι ώστε από 1/1/2012 να αρχίσουν οι πληρωμές των δικαιούχων. Καθώς όμως το ταμείο δεν έχει αυτή τη στιγμή τη σχετική δυνατότητα, πρόκειται να λάβει δάνειο από το ελληνικό δημόσιο μέσω μεταβίβασης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο οι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν με μετρητά ή εάν θα λάβουν και αυτοί ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης, το κούρεμα κατά 30% των απαιτήσεων που δεν καλύπτει το Εγγυητικό Ταμείο, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Είναι άδικο σε βάρος των ζημιωθέντων από την ΑΣΠΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.

Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους ασφαλισμένους του κλάδου υγείας οι οποίοι παραμένουν όμηροι μη μπορώντας να ασφαλιστούν πουθενά αλλού είτε επειδή έχουν προβλήματα υγείας είτε επειδή έχουν προχωρημένη ασφαλιστική ηλικία με προτεινόμενη λύση τον επιμερισμό τους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα άρθρα του Ε’ κεφαλαίου από το 15 έως το 17 τα ψηφίζουμε.

Το ΣΤ’ κεφάλαιο αφορά ρυθμίσεις φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων. Στο άρθρο 18 λέμε ξεκάθαρα «όχι». Στο άρθρο 18, στην παράγραφο 1 εδάφιο η, με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής η Κυβέρνηση δημιουργεί μία αδικία σε βάρος των τεχνικών εταιρειών που τις εξαιρεί από την ευνοϊκή ρύθμιση. Θα πρέπει να το επανεξετάσει και να ισχύσει ότι και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Επίσης, είναι θετικό το ότι η Κυβέρνηση πήρε πίσω την τροπολογία που αφορούσε την επιβολή ΦΠΑ στο νερό της άρδευσης. Ήταν μία απαράδεκτη προσθήκη της τελευταίας στιγμής που θα επιβάρυνε άδικα τον Έλληνα αγρότη με ΦΠΑ για άρδευση και ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλονται στους ΤΟΕΒ που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από το ΦΠΑ.  Αυτό σήμαινε πρακτικά μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και βέβαια αύξηση των βαρών των Ελλήνων αγροτών.

Ακόμη εισάγετε με το άρθρο 18 παράγραφος 4, νέα περαίωση. Όλες οι δηλώσεις περί τελευταίας περαίωσης διαψεύδονται πανηγυρικά. Τελικά φαίνεται ότι η Κυβέρνηση μη μπορώντας να καταπολεμήσει, όπως θα έπρεπε να κάνει, τη φοροδιαφυγή, βρήκε νέο τρόπο. Στην ουσία τη νομιμοποιεί, κλείνει πονηρά το μάτι σε όλους τους φοροφυγάδες και τους λέει: «Μην στενοχωριέστε, κάντε ό,τι θέλετε να κάνετε, εμείς εδώ είμαστε και σε λίγο χρονικό διάστημα θα φέρουμε και πάλι μία νέα περαίωση».

Τέλος, ένα πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ το αρμόδιο Υπουργείο, είναι το ζήτημα της ανάθεσης σε ελεγκτικές ή δικηγορικές εταιρείες ή δικηγόρους του ελέγχου και του εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που ελέγχονται ή που χρωστάνε. Εγείρεται ένα σοβαρό ζήτημα συνταγματικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων και θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαροι κανόνες για τα όρια αυτά.

Με το άρθρο 19 στην ουσία εισάγεται περαίωση στα σκάφη αναψυχής. Δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που φοροδιέφευγαν συστηματικά και εμφάνιζαν τα σκάφη αναψυχής που είχαν ως επαγγελματικά, τώρα να περαιώσουν με συνοπτικές και ευνοϊκές διαδικασίες. Με αυτόν όμως, τον τρόπο δίνεται μία λάθος εντύπωση στην κοινωνία και φαίνεται για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους φορολογούμενους πολίτες.

Τα άρθρα 18 και 19 του ΣΤ' Κεφαλαίου δεν τα ψηφίζουμε, ψηφίζουμε όμως το άρθρο 20 που αναφέρεται σε τελωνειακά ζητήματα.

Στο άρθρο 21 σε ό,τι αφορά τη μείωση μισθωμάτων, εμείς επί της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι. Αντίθετα είμαστε πολύ σύμφωνοι με τη μείωση των μισθωμάτων του ελληνικού δημοσίου, γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μισθώματα τα οποία είναι υπερβολικά μεγάλα, όμως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη συνταγματικότητα. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε.

Το άρθρο 22 που αφορά την ανάκληση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, όπως επίσης και το άρθρο 23 που αφορά τη σύσταση υπηρεσίας σχεδιασμού και παρακολούθησης της εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο άρθρο 24 είμαστε κάθετα αντίθετοι γιατί πρώτον, στην παράγραφο 1 προβλέπεται άλλη μία εξαίρεση από το ν. 2190, τον γνωστό νόμο Πεπονή, για την πρόσληψη ειδικών ερευνητών και επιστημόνων συνεργατών του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

            Επισημαίνουμε ότι για την εξαίρεση αυτή δεν υπάρχει καμιά παράθεση επίσημης αιτιολογίας.

Η παράγραφος 2 αφορά την κατάργηση της επιδότησης της αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας σε υπαλλήλους που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Όπως είναι γνωστό οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας μπορούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να επιδοτηθούν με 40% της αξίας της κατοικίας ή του κτίσματος σε περίπτωση ανέγερσης ή αγοράς κατοικίας, σύμφωνα με την αξία που προσδιορίζει η αρμόδια φορολογική αρχή. Θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται είναι λάθος. Θεωρούμε ότι είναι άδικο. Διαφωνούμε πλήρως στην κατάργηση της επιδότησης της κατοικίας του υπαλλήλου που υπηρετεί σε παραμεθόρια περιοχή, γιατί η ακριτική Ελλάδα έχει ανάγκη πληθυσμιακής στήριξης και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Είμαι βέβαιος ότι σχετικές επιστολές έχετε πάρει από το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, από το Σύλλογο Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομού Ξάνθης και βεβαίως την επιστολή ενός επιθεωρητή που υπηρετεί στο ΣΕΠΕ στη Χίο και αναφέρονται διεξοδικά στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας με κράτηση 2% στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και με κράτηση 1% ως ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1-1-2011 μέχρι 31-7-2011, κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων πέντε μηνών του έτους 2011.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μια νέα μεγάλη επιβάρυνση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός που τους επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και βεβαίως, ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτούς που ήδη είναι χαμηλόμισθοι. Τέτοια περίπτωση είναι και οι Έλληνες αστυνομικοί. Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, να εξετάσετε τη δυνατότητα να υπάρχει μια εξαίρεση για την αναδρομική αυτή καταβολή των συγκεκριμένων εισφορών σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.

Στις παραγράφους 4 ως 7 η Κυβέρνηση αφενός μεν, αναγνωρίζει την ανάγκη για κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου αυτοτελούς σχετικά με την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από την άλλη, όμως, τελικά εισάγει διατάξεις για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τη μορφή παραγράφων μέσα σε άρθρα σε άσχετα νομοσχέδια.

Στεκόμαστε στην παράγραφο 4 σύμφωνα με την οποία καταργείται διάταξη που είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, που όριζε σαν όριο διορισμού στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τα σαράντα χρόνια και επαναφέρει πρότερη διάταξη που όριζε τα τριάντα πέντε. Όμως, εμείς εκτιμούμε και την ίδια άποψη έχει και η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ότι τα σαράντα έτη είναι το σωστό όριο ηλικίας, ώστε να μπορεί ένας νομικός να υπηρετήσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχοντας πολύ μεγαλύτερη εμπειρία σε αίθουσες δικαστηρίων.

Στην παράγραφο 7 του ίδιου άρθρου, του άρθρου 24, παρέχεται η δυνατότητα στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου σε ειδικές περιπτώσεις να αναθέτει με απόφασή του τη συλλογή ή επεξεργασία στοιχείων, καθώς και τη σύνταξη τεχνικών ή άλλων εκθέσεων σε τρίτους. Δηλαδή, δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου να δίνει εργασίες φασόν. Εκεί φτάσαμε! Πώς εγγυάται, όμως, κάποιος την εχεμύθεια για τα γεγονότα και τις πληροφορίες που θα αποκτήσει κάποιος στα πλαίσια ανάθεσης και εκτέλεσης της συγκεκριμένης εντολής;

Τέλος, στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 10 με προσθήκη της τελευταίας στιγμής ακυρώνεται η συμφωνία μεταξύ του ιατρικού κλάδου και του οδοντιατρικού και του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν η παράταση μέχρι 15 Σεπτεμβρίου του νόμου του σχετικού με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Αυτό, συγνώμη, αλλά δεν είναι έντιμη διαδικασία. Οφείλει το κράτος να σέβεται τις δεσμεύσεις του. Υπήρχε διάλογος των συγκεκριμένων κλάδων με το Υπουργείο Υγείας και συμφωνήθηκε να δοθεί μια παράταση μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, η οποία μάλιστα κατοχυρώθηκε και νομοθετικά. Έρχεται, λοιπόν, σήμερα αυθαίρετα άλλο Υπουργείο, το Υπουργείο Οικονομικών, σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο και καταπατεί αυτή τη δέσμευση του κράτους που υπήρχε έναντι του συγκεκριμένου κλάδου. Αποσύρετε, λοιπόν, άμεσα τη συγκεκριμένη παράγραφο. Τηρήστε τα υποσχεθέντα και νομικά κατοχυρωθέντα και ξεκινήστε το διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, το τέταρτο και τελευταίο μέρος αφορά τη ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων. Εδώ και καιρό σαφέστατα η Νέα Δημοκρατία είχε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της ρύθμισης της αγοράς των παιγνίων με τη δημιουργία ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου που να εμπεριέχει ρυθμίσεις για ένα αποτελεσματικό και κοινοτικά αποδεκτό πλαίσιο των αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των παρόχων καθώς και με επαρκείς κανόνες προστασίας των καταναλωτών.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη επέκταση της αγοράς τυχερών παιγνίων, δηλαδή στη λογική της καζινοποίησης της χώρας, προκειμένου να εγκαταστήσει τα τυχερά παιχνίδια απλώς και μόνο πηγή δημοσίων εσόδων.

Η Κυβέρνηση στο παρελθόν είχε βγάλει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο δύο φορές. Συνάντησε διάφορες αντιδράσεις και τελικά οι μόνες αλλαγές που έκανε, ήταν αυτές που ζήτησαν οι βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ήδη, εδώ και δύο χρόνια, καταβάλλουμε καθημερινά πρόστιμα 31.536 ευρώ, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι λειτουργούν περισσότερα από 200.000 μηχανήματα, χωρίς κανόνες,  χωρίς ποσοστά κέρδους, φορολόγηση, όρια ηλικίας, ενώ παράλληλα λειτουργεί ανεξέλεγκτα και μία αγορά διαδικτυακού στοιχήματος, ηλεκτρονικού τζόγου δηλαδή, με εκτιμώμενο τζίρο μεγαλύτερο των 5 δις και εκτιμώμενη φοροδιαφυγή της τάξης του 1,5 δις.

Είναι ένα θέμα που πριν από ένα χρόνο περίπου το είχαμε θίξει με την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης , η οποία συζητήθηκε στις 15 Μαρτίου 2010. Και τότε, ο παριστάμενος Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος μας είχε δώσει τη διαβεβαίωση ότι γνωρίζει το θέμα το Υπουργείο, το παρακολουθεί και ότι πολύ σύντομα θα το αντιμετωπίσει νομοθετικά. Όμως, παρόλα αυτά, πέρασαν 15 μήνες και τώρα έρχεται να αντιμετωπισθεί το θέμα και μάλιστα με τρόπο, ο οποίος δεν είναι ο καλύτερος δυνατός.

Κλείνοντας, λοιπόν, λέω ότι όλες τις διατάξεις που αναφέρονται στο 8ο κεφάλαιο, τα άρθρα από 25 έως 54 θα τα καταψηφίσουμε, γιατί είναι σαφέστατα διατάξεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διότι πρώτον η δημόσια διαβούλευση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξακολουθεί και τρέχει ακόμη, μέχρι στις 8 Αυγούστου και δεύτερον γιατί το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει καθόλου υπ' όψιν του, την εμπεριστατωμένη άποψη και τις αντιρρήσεις που έχει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει την Ελλάδα και πάλι  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα έχουμε νέο μεγάλο εφάπαξ πρόστιμο και νέο μεγάλο ημερήσιο πρόστιμο.

Εμείς συνένοχοι σε τέτοιες πολιτικές δεν πρόκειται να γίνουμε. Προτείνουμε –γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία συναίνεσης στο συγκεκριμένο σημείο– να αποσύρει η Κυβέρνηση το κομμάτι που αφορά τα άρθρα για τη ρύθμιση των τυχερών παιγνίων, να έρθει με ένα άλλο αυτοτελές νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα χρονοδιαγράμματα του δημόσιου διαλόγους σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.

Ευχαριστώ πολύ,  κύριε Πρόεδρε, για την μεγάλη σας ανοχή.